Zpět Poslat emailem
+ servings
Bekri meze

Bekri meze - vepřové maso dušené na bílém víně s kapiemi

Laďa TYDRA
Bekri meze - Μπεκρή μεζέ - je vepřové maso dušené na bílém víně, s kapiemi a rajčaty. Konkrétně vepřová krkovička, ta je hotová raz, dva a velmi ochotně přijímá všechny vůně, které jí během dušení dodáme. Hlavní chuť v tomto řeckém gulášku obstarává červená kapie a zelená paprika. Harmonii chutí a vůní doplní oregano a tymián.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 190 kcal

Potřebná výbava

  • Hluboká pánev, nebo vhodný kastról

Suroviny
  

850 g vepřové krkovičky (klidně i jiný prorostlý kousek pašíka)

olivový olej na osmahnutí masa

2 červené kapie nakrájené na malé proužky

1 zelená paprika nakrájená na malé kostky

2 na jemno nakrájené cibule

2 nadrobno nasekané stroužky česneku

2 lžičky rajského protlaku

2 lžičky plnotučné hořčice

250 g rajčat (pokud nemáte čerstvá, použijte nakládaná) pokrájených na malé kousky

75 ml bílého vína

sůl

mletý pepř

tymián

oregano

celý kmín

    Notes

    Vepřovou krkovičku nakrájíme na kousky zhruba 2x3 cm. Cibuli nakrájíme na velice drobné kousky - lépe se takto během chvíle rozvaří a vytvoří tak základ kvalitního zoftíku. I česnek nasekáme na malé kousky.
    Červené kapie nakrájíme na pásky a zelenou papriku (nebo kapii) na kostky. Pokud rádi ostřejší, přikrájíme přiměřeně chilli...
    Také rajčátka nakrájíme na malé kostky. Nejlépe se hodí Cherry rajčátka, výborná je také odrůda Roma. Připravíme si oregano, tymián a celý kmín. Nazapomeňte ochutnat a nachystat si bílé víno! No a samozřejmě mějme po ruce rajský protlak a plnotučnou hořčici - ta dodá Bekri meze na pikantnosti.
    Dále postupujeme dle receptu výše uvedenému...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 190kcal
    Klíčová slova Bekri meze
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!