fbpx
Tsouknidopita – klasická řecká kopřivová pita
Print Friendly, PDF & Email

Jaro… vše zelené raší a je doslova nabito vitamíny, minerály a vlákninou, prostě je ten pravý čas dostat do tělesného oběhu poctivou dávku přirozených živin. Příroda nám přímo pod nos předkládá nepřeberné množství darů agria chorta, v první řadě pak lahůdku pikantní, doslova pálivou – kopřivu dvoudomou. Tu dnes použijeme jako základní surovinu pro přípravu klasické řecké pity, kopřivového šneka s poetickým názvem Tsouknidopita (Τσουκνιδόπιτα).

Τσουκνιδόπιτα – kopřivová pita

Ingredience na tsouknidopitu

  • Jedno balení lístkového těsta nebo řeckého filo těsta
  • mísa mladých kopřiv
  • jedna cibule
  • 5 stroužků česneku
  • hrst čerstvého oregana ze zahrádky
  • olivový olej
  • feta sýr (nebo sýr balkánský)
  • modrý sýr
  • 1 vejce
  • polohrubou mouku na pomoučení podložky a formy na pečení.

Doba přípravy tsouknidopity

  • Pár minut na krájení kopřiv, cibule a česneku. Nepočítejme čas strávený příjemnou procházkou k nedalekému potůčku, podél kterého kterého rostou mladé kopřivy…
  • 10 minut dusíme kopřivy
  • 5 minut na strouhání sýrů
  • 15 až 20 minut přípravy náplně
  • 10 minut válení a plnění těsta

Doba pečení tsouknidopity

  • 45-50 minut na 180 stupňů, prostě jakmile tsouknidopita zezlátne, je hotovo.

Příprava tsouknidopity je velice jednoduchá. Natrháme si (raději v rukavicích) mísu mladých kopřivových vršků. Pochopitelně na místě, o kterém jsme si jisti, že nebylo nijak kontaminováno civilizačními vlivy. Broučky a pavoučky ponecháme na místě. Kopřivy doma propláchneme, listy oddělíme od stonků a pokrájíme je na nudličky.

Příprava surovin na tsouknidopitu

Cibuli pokrájíme na drobno, česnek rozdrtíme a pokrájíme také na jemno. Stejně tak i oregano (kdo nemá čerstvé ze zahrádky, použije sušené z Řecka).

Cibuli necháme pomalu zesklovatět na olivovém oleji, chvíli před přidáním kopřiv přidáme česnek a oregano pro rozvinutí chutí a vůní.

Na cibuli přidáme nakrájené kopřivy. Zalijeme trochou vřelé vody a odkryté dusíme minimálně 10 minut. Po 10 minutách spařené kopřivy zcedíme, vymačkáme přebytečnou vodu. Necháme trochu vychladnout. Zapneme troubu na 200 stupňů a necháme ji předehřát.

Nastrouháme na hrubo fetu (balkánský sýr) a modrý sýr v poměru 1:1. Množství podle chuti, netřeba šetřit. Strouhaný sýr vmícháme do prochladlých kopřiv spolu s jedním syrovým vejcem. Směs na tsouknidopitu není nutno solit, sýry jsou slané dostatečně.

Plnění tsouknidopity

Balíček lístkového těsta (nebo domácí filo)si rozdělíme na 4 díly, stejně tak i kopřivovou směs. Každý díl těsta postupně rozválíme na hodně, hodně tenké pláty, ty pak potřeme náplní tak, aby byla směs na celé ploše a pokapeme trochou panenského olivového oleje. Takto nazdobené pláty těsta srolujeme do tenké rolády.

Kopřivovou roládu smotáme do tvaru šneka a vložíme doprostřed formy vymaštěné olivovým olejem a řádně pomoučené polohrubou moukou.

Tvarování tsouknidopity do šneka

Takto postupně rozválíme a potřeme všechny díly těsta, které ve formě postupně volně napojíme do podoby kopřivového šneka (je dobré dělat mezi jednotlivými závity mezery, těsto pečením nabude). Na závěr celého šneka pokapeme přiměřeně řeckým panenským olivovým olejem. Troubu stáhneme na 180 stupňů a za zvuků bouzouki, linoucích se z naší hifiny, vložíme šneka to trouby…

Po zhruba 45-52 minutách šnek nádherně zezlátna a libá vůně nás jako magnet přitáhne k troubě – tsouknidopita je hotova…

Tsouknidopita se dá samozřejmě připravit i jako klasická pita, variací náplní, těsta i tvarů je nepřeberné množství, jako šnek ale těsto v řezu nádherně lístkuje a náplň je rovnoměrně rozložena. A pokud váš partner protestuje, že není žádný χορτοφάγος, neboli trávožrout, upečte mu ve druhé pečící misce lahůdku Κρεατόπιτα (masový koláč) jako přílohu k hlavnímu chodu… O různých variacích fenoménu Řecká pita se můžete přesvědčit I v našem Řeckém Gurmánovi.

DOBROU CHUŤ!!

5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x