fbpx
Prasopita – Pita s pórkem a se sýrem
Print Friendly, PDF & Email

Prasopita – Πρασόπιτα – je řecká pórková pita. Hlavní složky náplně prasopity jsou sýr feta, pórek, cibule, vejce a bylinky dle chuti. My na webu Řecko nás baví pórek prostě milujeme! Ostatně jako všechny ty prosté řecké delikatesy.
Recept – neboli συνταγή – na pórkovou pitu je velice jednoduchý. V naší středoevropské kotlině použijeme jako základ lístkové těsto. Gurmáni si ale připraví pravé domácí řecké filo. Ovšem z moravské mouky! Fetu nahradíme kvalitním sýrem balkánského typu. Olivový olej (ελαιόλαδο) je nenahraditelný, hlavně ten panenský. Stejně jako oregano z řeckých hor. Bylinky na ochucení ideálně pořídíme ideálně z naší zahrádky a vejce z domácího chovu. Kdo nemá tuto možnost, pořídí z dostupných zdrojů. Nebojte – vaše prasopita bude chutnat báječně i s našimi surovinami.

Kdo jednou pórkovou pitu ochutná, ten se k ní stále bude vracet! A vězte, že každý pórek ve vašem dosahu se bude chvět nedočkavostí, aby už se ocitl ve vaší prasopitě. Prostě u vás prasopita brzy zdomácní.

Ingredience na náplň do prasopity

  • Filo těsto Choriatiko (můžeme použít i lístkové těsto nebo domácí filo) – 450 g
  • panenský olivový olej
  • 3 až 4 středně velké cibule
  • 1 kg pórku
  • Feta sýr (nebo balkánský sýr) – 220 g
  • 3 ks vajec
  • bylinky na dochucení náplně – dle vlastní chuti (oregano, bazalka, česnek, kopr, máta, řapíkatý celer…)
  • sůl, pepř, pro gurmány trochu chili papričky…

Náplň do πρασόπιτα

Do hlubší pánve dáme přiměřeně olivového oleje. Zahřejeme jej a vložíme na hrubo pokrájenou cibuli. Cibuli orestujeme a přidáme očištěný a nakrájený pórek. Osolíme a opepříme. Nesolíme příliš, balkánský sýr je sám o sobě dost slaný. Pórek podlijeme trochou vřelé vody. Pánev přikryjeme poklicí a pórek pomalu dusíme do změknutí. Poté pánev odkryjeme a necháme vysmahnout přebytečnou tekutinu. Jakmile je hotovo, dáme podušenou zeleninu pro prasópitu do hlubší mísy. Necháme trochu vychladnout.

K pórku přidáme tři celá vejce, rozdrobený balkánský sýr a bylinky dle chuti. My jsme zvolili bazalku a kopr. Směs promícháme. Tímto máme připravenou náplň do prasopity.

Plníme prasopitu

Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Jednu čtvrtinu rozválíme na velký a tenký plát, větší než je zvolená zapékací nádoba na pečení prasópity. Zbylé tři čtvrtiny těsta dále rozpůlíme, získáme tím šest porcí těsta. Ty rozválíme do průměru zapékací nádoby. Přebytečné a křivé okraje těsta odřežeme a odložíme. Zapneme troubu a necháme předehřát na 180°C. Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem – i boky. Vysypeme hladkou moukou. Do takto připravené nádoby vložíme první, největší list těsta.

Těsto necháme přesahovat okraje. Na tento první plát těsta navrstvíme třetinu pórkové náplně pro prasópitu.
Na pórek vložíme další plát těsta a pokapeme jej olivovým olejem.
Navrstvíme další třetinu pórkové směsi.
Na směs vyskládáme odřezky těsta a přikryjeme je dalším listem těsta.
Navrstvíme poslední třetinu pórkové směsi.

Na poslední náplň položíme další plát těsta. Ten pokapeme olivovým olejem a rovnoměrně jej rozetřeme. Takto postupně navrstvíme zbylé lístky těsta jeden na druhý. Každý přitom pomažeme olivovým olejem. I ten poslední.

Na závěr přetáhneme přesahující těsto prvního plátu do středu nádoby. Nebojte, pružné těsto se poddá. Tím prasópitu uzavřeme. Opět pomažeme olivovým olejem. Posledním krokem při přípravě prasópity je nařezání vrchních vrstev korpusu na osminy. Tak nám vzniknou budoucí porce. Pórková pita je tím připravená k pečení.

Pečeme a porcujeme

Připravenou prasopitu vložíme do předehřáté trouby a zhruba hodinu pečeme na 180°C. Hotová prasópita se trochu rozevře  a má zlatavou barvu.

Upečenou prasópitu necháme trochu vychladnout a ještě teplou podáváme. Pórková pita se hodí jako večeře, i jako svačina na výlet do přírody.

Dobrou chuť s Řeckou kuchyní, přátelé!

Karta receptu Prasopita

Prasopita

PRASOPITA – PITA S PÓRKEM A SE SÝREM

Laďa TYDRA
Prasopita – Πρασόπιτα – je řecká pórková pita. Hlavní složky náplně prasopity jsou sýr feta, pórek, cibule, vejce a bylinky dle chuti. Recept – neboli συνταγή – na pórkovou pitu je velice jednoduchý. V naší středoevropské kotlině použijeme jako základ Originální řecké Filo Choriatiko či naše klasické lístkové těsto. Gurmáni si ale připraví pravé domácí řecké filo.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 25 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • pánev na dušení zeleniny
  • mísa na umíchání směsi
  • forma na pečení Prasopity

Suroviny
  

450 g Filo těsto Choriatiko (můžeme použít i lístkové těsto nebo domácí filo)

panenský olivový olej

3 až 4 středně velké cibule

1 kg pórku

220 g Feta sýr (nebo balkánský sýr)

3 ks vejce

bylinky na dochucení náplně – dle vlastní chuti (oregano, bazalka, česnek, kopr, máta, řapíkatý celer…)

sůl, pepř,

pro gurmány trochu chili papričky…

    Postup
     

    • 1. Podusíme zeleninu
    • 2. Dušenou zeleninu smícháme s vejci a sýrem
    • 3. Naplníme těsto ve formě
    • 4. Upečeme Prasopitu

    Notes

    Do hlubší pánve dáme přiměřeně olivového oleje. Zahřejeme jej a vložíme na hrubo pokrájenou cibuli. Cibuli orestujeme a přidáme očištěný a nakrájený pórek. Osolíme a opepříme. Nesolíme příliš, balkánský sýr je sám o sobě dost slaný. Pórek podlijeme trochou vřelé vody. Pánev přikryjeme poklicí a pórek pomalu dusíme do změknutí. Poté pánev odkryjeme a necháme vysmahnout přebytečnou tekutinu. Jakmile je hotovo, dáme podušenou zeleninu pro prasópitu do hlubší mísy. Necháme trochu vychladnout.
    Dále pokračujme dle pokynů výše uvedených…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Prasopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!