Zpět Poslat emailem
+ servings
Prasopita

PRASOPITA – PITA S PÓRKEM A SE SÝREM

Laďa TYDRA
Prasopita – Πρασόπιτα – je řecká pórková pita. Hlavní složky náplně prasopity jsou sýr feta, pórek, cibule, vejce a bylinky dle chuti. Recept – neboli συνταγή – na pórkovou pitu je velice jednoduchý. V naší středoevropské kotlině použijeme jako základ Originální řecké Filo Choriatiko či naše klasické lístkové těsto. Gurmáni si ale připraví pravé domácí řecké filo.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 25 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • pánev na dušení zeleniny
  • mísa na umíchání směsi
  • forma na pečení Prasopity

Suroviny
  

450 g Filo těsto Choriatiko (můžeme použít i lístkové těsto nebo domácí filo)

panenský olivový olej

3 až 4 středně velké cibule

1 kg pórku

220 g Feta sýr (nebo balkánský sýr)

3 ks vejce

bylinky na dochucení náplně - dle vlastní chuti (oregano, bazalka, česnek, kopr, máta, řapíkatý celer...)

sůl, pepř,

pro gurmány trochu chili papričky...

    Postup
     

    • 1. Podusíme zeleninu
    • 2. Dušenou zeleninu smícháme s vejci a sýrem
    • 3. Naplníme těsto ve formě
    • 4. Upečeme Prasopitu

    Notes

    Do hlubší pánve dáme přiměřeně olivového oleje. Zahřejeme jej a vložíme na hrubo pokrájenou cibuli. Cibuli orestujeme a přidáme očištěný a nakrájený pórek. Osolíme a opepříme. Nesolíme příliš, balkánský sýr je sám o sobě dost slaný. Pórek podlijeme trochou vřelé vody. Pánev přikryjeme poklicí a pórek pomalu dusíme do změknutí. Poté pánev odkryjeme a necháme vysmahnout přebytečnou tekutinu. Jakmile je hotovo, dáme podušenou zeleninu pro prasópitu do hlubší mísy. Necháme trochu vychladnout.
    Dále pokračujme dle pokynů výše uvedených...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Prasopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!