Prasopita – Πρασόπιτα – je řecká pórková pita. Hlavní složky náplně prasopity jsou sýr feta, pórek, cibule, vejce a bylinky dle chuti. Recept – neboli συνταγή – na pórkovou pitu je velice jednoduchý. V naší středoevropské kotlině použijeme jako základ Originální řecké Filo Choriatiko či naše klasické lístkové těsto. Gurmáni si ale připraví pravé domácí řecké filo.
bylinky na dochucení náplně - dle vlastní chuti (oregano, bazalka, česnek, kopr, máta, řapíkatý celer...)
sůl, pepř,
pro gurmány trochu chili papričky...
Postup
1. Podusíme zeleninu
2. Dušenou zeleninu smícháme s vejci a sýrem
3. Naplníme těsto ve formě
4. Upečeme Prasopitu
Notes
Do hlubší pánve dáme přiměřeně olivového oleje. Zahřejeme jej a vložíme na hrubo pokrájenou cibuli. Cibuli orestujeme a přidáme očištěný a nakrájený pórek. Osolíme a opepříme. Nesolíme příliš, balkánský sýr je sám o sobě dost slaný. Pórek podlijeme trochou vřelé vody. Pánev přikryjeme poklicí a pórek pomalu dusíme do změknutí. Poté pánev odkryjeme a necháme vysmahnout přebytečnou tekutinu. Jakmile je hotovo, dáme podušenou zeleninu pro prasópitu do hlubší mísy. Necháme trochu vychladnout.Dále pokračujme dle pokynů výše uvedených...
Nutriční hodnoty
Calories: 250kcal
Klíčová slova Prasopita
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!