Zpět Poslat emailem
+ servings
Galaktoboureko

Galaktoboureko - mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo

Laďa TYDRA
Galaktoboureko - Γαλακτομπούρεκο - je mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo krustas. Je to stálice řeckých zákusků na lžičku původem z Malé Ásie a můžeme ji najít na jídelníčku po celém Balkáně.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Počet porcí 12
Energie 720 kcal

Potřebná výbava

  • Kastrol na uvaření semolinového krému
  • Pekáč na upečení Galaktoboureka

Suroviny
  

500 g balení filo krustas

200 g rozpuštěného másla

  • Semolinový krém:

2 litry mléka

200 g cukru krystal

200 g semolinová krupice Simigdáli psiló (nebo hrubá semolinová mouka)

vanilková esence (nebo pomletý vanilkový lusk)

4 vejce

2 žloutky

větší kousek skořicové kůry

nastrouhaná kůra z jednoho citrónu (nebo sušenou citrónovou kůru)

50 g másla

  • Sirup

500 ml vody

650 g cukr krystal

kousek skořicové kůry

šťávu ze dvou čerstvých citrónů

proužky kůry z poloviny citrónu

    Notes

    Vejce si nachystejte s dostatečným časovým předstihem aby se aklimatizovaly na kuchyňskou teplotu. Do přiměřeně hluboké mísy rozklepněte 4 celá vejce a přidejte k nim 2 žloutky.
    Dále pokračujte dle receptu...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 720kcal
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!