Zpět Poslat emailem
+ servings
Kleftiko

Kleftiko - marinovaná jehněčí kýta pomalu dušená v pečícím papíře

Laďa TYDRA
Kleftiko - αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα - je marinovaná jehněčí kýta pomalu dušená v pečícím papíře, neboli v pergamenu. Jehněčí kýtu můžeme připravovat vykostěnou nebo i s kostí - morek potom dodá celé této delikatese zase trochu jiný rozměr! V marinádě pak nesmí chybět pořádná dávka citrónu, česneku a rozmarýny.
5 z 2 hodnocení
Doba přípravy 50 minutes
Doba vaření 3 hours
Celkový čas 3 hours 50 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 5
Energie 245 kcal

Potřebná výbava

  • Kameninový pekáč
  • Pečící papír

Postup
 

  • Ingredience na marinánu

5 lžic olivového oleje

5 stroužků česneku

nastrouhanou kůru ze dvou citrónů

šťávu z jednoho citrónu

polévkovou lžíci nadrobno nasekané rozmarýny

polévkovou lžíci sušeného oregana

polévkovou lžíci paprikového bukovo gliko (volitelné)

čerstvě pomletý pepř

sůl

  • Ingredience pro Kleftiko

1,2 kg vykostěné marinované jehněčí kýty

5 brambor

2 mrkve

2-3 cibule (podle velikosti)

sýr Kefalotyri

snítku rozmarýny

2 lístky bobkového listu

čerstvě pomletý pepř

sůl

řecký jogurt jako přílohu

jemně nasekané čerstvé bylinky na dochucení při podávání

    Notes

    Marináda:
    Ze snítek rozmarýny odrhneme lístky a ty nasekáme na velice drobné kousky, které vložíme do misky. Přidáme česnek namačkaný na pastu, oregano, citronovou kůru nastrouhanou ze dvou citrónů, sůl a pepř. Můžeme přidat paprikové vločky bukovo gliko a pokud máme rádi pikantní, přidáme i trochu bukovo kaftero. Celou směs rozmícháme v olivovém oleji a přidáme i šťávu vymačkanou z celého citrónu.
    Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 245kcal
    Klíčová slova Kleftiko
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!