Zpět Poslat emailem
+ servings

Řecká Spanakopita - špenátový koláč ochucený fetou a koprem

Laďa TYDRA
Řecká Spanakopita - Σπανακοπιτα με φυλλο κρουστας - je tradiční špenátový koláč ochucený fetou a koprem. Hlavní složkou zeleninové nádivky je samozřejmě listový špenát, který je chuťově doplněn cibulí a pórkem. Nemalou roli v této chuťové harmonii hraje aromatická bazalka a jemná petrželová nať.
4.50 z 2 hodnocení
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 248 kcal

Potřebná výbava

  • pekáč na pečení

Suroviny
  

450 g balení filo krustas (nebo stejná gramáž lístkového těsta)

panenský olivový olej na pokapání fila krustas

700 g listového špenátu

1 středně velký pórek

3 cibule (pokud máte jarní cibulku, tak celý svazek, té není nikdy dost...)

250 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánským sýrem)

100 g sýru Kefalotyri (můžeme nahradit jiným aromatickým sýrem typu Parmezán)

3 vejce1 dl smetany na vaření (nebo kondenz. mléka)

1/2 hrnku Trachana (nebo rozmixované ovesné vločky)

1 polévkovou lžíci jemně nasekaného kopru (kdo nerad kopr, tak tuto aromatickou dobrůtku vynechá a nahradí jemně nasekanou mátou)

hrst nasekané petrželové natě

hrst nasekané bazalky

sůl

čerstvě namletý černý pepř

lněné semínko (nebo sesamové)

    Notes

    Důležité je použít do Řecké Spanakopity listový špenát - ne rozmixovaný špenátový protlak! Je jedno, jestli budou listy čerstvě utržené, nebo zmrazené. Pořád to musí být poctivé kousky špenátového listu. Čerstvý je samozřejmě nejlepší, lépe se s ním i při přípravě pracuje.
    Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 248kcal
    Klíčová slova Řecká Spanakopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!