Zpět Poslat emailem
+ servings

Giouvetsi - hovězí maso s Kritharaki zapečené v rajčatové salse

Laďa TYDRA
Giouvetsi - Γιουβέτσι με μοσχάρι - hovězí maso s Kritharaki zapečené v rajčatové salse je klasický pokrm řecké kuchyně. Říkáte si: Juvetsi - ten název je mi nějak povědomý... Ale jistě, vychází ze stejného základu jako balkánský Džuveč. Prapůvod tohoto lahodného pokrmu z jednoho hrnce hledejme v Malé Ásii. Jeho název se odvozuje od hliněné nádoby na pečení Güveç, ve které se připravoval po celé generace.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 2 hours
Celkový čas 2 hours 30 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Greek
Počet porcí 6
Energie 176 kcal

Potřebná výbava

  • hlubší pánev na dušení masa
  • pánev na osmahnutí Kritharaki
  • kameninová nádoba na dušení Giouvetsi

Suroviny
  

3/4 kg kvalitního hovězího masa

2 středně velké cibule

1 pórek (tu spodní světlou část)

2 stroužky česneku

2 velká rajčata (nebo plechovku nakládaných rajčat bez slupky)

rajčatový protlak (nejlépe domácí)

hrst nasekané čersvé petrželové natě

1 dl červeného vína

1/2 lžičky cukru

1/2 hrsti nasekané čerstvé máty (nebo přiměřeně mátu sušenou)

tyčinku skořicové kůry (volitelné)

2 bobkové listy

3 kuličky Nového koření

1/2 l vřelé vody na podlití

tymián

sůl

mletý černý pepř

500 g těstovin Kritharaki

olivový olej na restování masa i těstovin

    Notes

    Cibuli a česnek nakrájíme na velmi drobné kousky, pórek rozkrojíme podélně na čtvrtiny a příčně nakrájíme na pásky.
    Rajčata rozkrojíme napříč na dvě poloviny. Každou polovinu vložíme slupkou do dlaně a na hrubém struhadle strouháme dužinu tak, aby nám v dlani zůstala jen slupka. Získáme tak během pár vteřin luxusní rajčatové pyré!
    Základem pro chutné jídlo je výběr vhodného druhu hovězího masa. V našem receptu jsem použil hovězí ořech z mladého býčka.
    Maso nakrájíme na větší kusy a vložíme na rozehřátý olivový olej. Ten má sice nižší kouřový bod, dodá ale Giouvetsi ten správný šmak! Ono to kvalitní hovězí stejně velmi brzy začne pouštět šťávu, takže se po chvíli začne spíše dusit, než restovat. V průběhu restování maso otáčíme aby se zatáhlo ze všech stran. Osolíme je, opepříme a jakmile chytne tu správnou barvu, přidáme cibuli, česnek a pórek. Důkladně směs promícháme a stále na vysokou teplotu společně restujeme.
    Jakmile zelenina začne sklovatět, přidáme rajský protlak. Klidně může být i kvalitní džus z rajčatové šťávy, nebudete pak muset přidávat tolik vody... Důkladně promícháme, aby maso bylo rajským protlakem řádně obaleno. Přidáme tymián na vůni - a nijak nešetřeme!
    DÁLE POKRAČUJEME DLE FOTORECEPTU UVEDENÉM VÝŠE

    Nutriční hodnoty

    Calories: 176kcal
    Klíčová slova Giouvetsi
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!