Zpět Poslat emailem
+ servings

Gemista - pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží

Laďa TYDRA
Gemista - Γεμιστά - je pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží a dužinou vydlabanou z použité zeleniny. Variabilita tohoto řeckého, typicky letního pokrmu je obrovská. Pokud vynecháme mleté maso, dostaneme skvělý vegetariánský pokrm. Použijeme-li místo mletého masa mořské plody (chobotnici, mušle...), posuneme tento pokrm do jiné úrovně gurmánského zážitku.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 2 hours
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 185 kcal

Potřebná výbava

  • Pánev na dušení masa a zeleniny
  • Pekáč na zapékání Gemista

Suroviny
  

1 kg mletého masa (hovězí, nebo směs vepřového a hovězího)

3 velká pevná rajčata (například odrůda Marmande)

2 středně velké lilky

2 cukety

2-3 cibule

6-8 brambor podle velikosti

20 deka rýže Karolína (nebo jinou kulatozrnou rýži)

voda na podlití

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

2 hrsti nasekané petrželové natě

hrst bazalky (nebo máty)

tymián

oregano

směs bylinek na brambory

    Notes

    Volba druhu a množství zeleniny pro dnešní Gemista záleží na nabídce vaší zahrádky či trhu. A také na velikosti pekáče, do kterého budete zeleninový tetris skládat! Doporučuji si zeleninku na pekáč naskládat tréninkově celou a počítat také s tím, že ji chceme obyspat bramborami!
    Dále pokračujte podle receptu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 185kcal
    Klíčová slova Gemista
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!