Zpět Poslat emailem

Sladká rajčátka na lžičku - specialita ostrova Kos

Laďa TYDRA
Sladká rajčátka na lžičku - Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι - doplněná mandlemi je specialita ostrova Kos a Nisyros. Delikatesa, podávaná nejčastěji s řeckým jogurtem. Nebo třeba pro zvýraznění chuti s pikantními řeckými sýry. Nejsou tedy podávány k hlavnímu chodu jako sladký doplněk, ale v malém množství slouží na zvýraznění podávané chuťovky.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • Kastról na vaření rajčátek v cukrovém roztoku
  • 2 Zavařovací sklenice
  • Zavařovací hrnec

Suroviny
  

1 kg malých pevných rajčátek, vhodná je například odrůda Roma

1 kg cukru krystal

0,3 l vody na marinování rajčátek s citronovou šťávou

2 a 1/2 citrónu

skořicová kůra

6 hřebíčků

3 dl vody na cukrový nálev

vanilkový lusk (nebo vanilková esence, mletý vanilkový prášek...)

50 g blanšírovaných mandlí

    Notes

    Dejte vařit dostatek vody v kastrólu. Mezitím každé rajče na špičce lehce nařízněte do kříže. Jakmile voda vaří, nasypte do ní naříznutá rajčátka a přiveďte ji znovu k varu. Rajčátka pouze spařte, nechejte je ve vařící vodě maximálně jednu minutu! Poté je zceďte a nasypejte do předem připravené ledové vody. Pak už jenom každé rajčátko svlékněte z župánku...
    Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Sladká rajčátka
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!