Sladká rajčátka na lžičku - Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι - doplněná mandlemi je specialita ostrova Kos a Nisyros. Delikatesa, podávaná nejčastěji s řeckým jogurtem. Nebo třeba pro zvýraznění chuti s pikantními řeckými sýry. Nejsou tedy podávány k hlavnímu chodu jako sladký doplněk, ale v malém množství slouží na zvýraznění podávané chuťovky.
1 kg malých pevných rajčátek, vhodná je například odrůda Roma
1 kg cukru krystal
0,3 l vody na marinování rajčátek s citronovou šťávou
2 a 1/2 citrónu
skořicová kůra
6 hřebíčků
3 dl vody na cukrový nálev
vanilkový lusk (nebo vanilková esence, mletý vanilkový prášek...)
50 g blanšírovaných mandlí
Notes
Dejte vařit dostatek vody v kastrólu. Mezitím každé rajče na špičce lehce nařízněte do kříže. Jakmile voda vaří, nasypte do ní naříznutá rajčátka a přiveďte ji znovu k varu. Rajčátka pouze spařte, nechejte je ve vařící vodě maximálně jednu minutu! Poté je zceďte a nasypejte do předem připravené ledové vody. Pak už jenom každé rajčátko svlékněte z župánku...Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše
Nutriční hodnoty
Calories: 250kcal
Klíčová slova Sladká rajčátka
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!