Zpět Poslat emailem
+ servings
Alevropita

Alevropita - slaný moučník se sýrem Feta ze Zagori

Laďa TYDRA
Alevropita - Αλευρόπιτα ζαγορίτικη - je tradiční slaný moučník se sýrem Feta. A to přímo Moučník s velkým M - základ názvu vychází z řeckého αλεύρι - čili mouka. Pramatka všech pit obsahuje ty nejzákladnější suroviny, nacházející se v každé domácnosti kraje Zagori. Mouka, sýr Feta, olivový olej a vejce.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 420 kcal

Potřebná výbava

  • Mísa na smíchání přísad
  • Pečící nádoba o průměru 30 cm

Suroviny
  

400 g hladké mouky

400 ml vody

300 g sýru Feta

50 ml olivového oleje do těsta

pepř

1/3 polévkové lžíce soli

2 vejce (nachystáme si je alespoň hodinu předem aby se aklimatizovala na kuchyňskou teplotu)

10 ml olivového oleje na pokapání těsta ve forměo

říšek másla na vymazání pečící formy

    Notes

    Do přiměřeně velké mísy rozklepneme dvě vejce. Na vejce nameleme asi tak 1/4 čajové lžičky pepře. Vejce s pepřem důkladně metlou našleháme.
    Dále postupujte dle receptu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 420kcal
    Klíčová slova Alevropita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!