fbpx
Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce
Print Friendly, PDF & Email

Lilek zapečený v keramické misce – Μελιτζάνες στο πήλινο – ochucený rajčatovou salsou, můžeme podávat jako chutný předkrm, i jako hlavní chod. První housle v této symfonii středomořských chutí a vůní hraje pochopitelně lilek. Ovšem mohutně podporovaný dobře sladěným triem bylinek – oreganem, tymiánem a bazalkou. Přivřete oči a nechte se unášet na vlnách rajského oceánu, nad kterým se vznáší lehké sýrové aroma…

Μελιτζάνες στο πήλινο – Zapečený lilek – často objevíte v malých taverničkách mimo hlavní proud turistů, nejlépe tam, kde se shází Řekové. Kdo miluje lilky, ten si zaručeně pochutná!

Zapečený lilek – doba přípravy

  • Příprava zeleniny – 10 minut
  • Restování lilku a dušení rajčatové salsy – 15 minut
  • Plnění keramické misky – 5 minut
  • zapékání – 25 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 HODINA

Ingredience pro Zapečený lilek – 2 porce

  • 1 větší lilek
  • 2 cibule
  • 6-8 rajčat podle velikosti (zhruba 40 deka)
  • stroužek česneku
  • tymián
  • oregano
  • hrst bazalky
  • 1/2 hrsti petrželové natě
  • snítka rozmarýny (volitelné)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 100 g sýra Feta (můžeme použít klidně i Balkánský sýr)
  • 30 g sýra Kefalotyri

Restujeme lilek, strouháme rajčata

Lilek opláchneme a zbavíme zeleného okvětí (opatrně, na okvětí bývají i nepříjemně ostré trny). I když většina dnes vyšlechtěných baklažánů již netrpí onou typickou hořkostí, neuškodí jej před restováním prosolit a vypotit. Lilek nakrájíme na plátky zhruba 1 cm silné. Plátky prosolíme a vložíme do misky. Takto prosolené lilky necháme 10 minut ronit slané slzy…
První krok pro Zapečený lilek je hotov.

Mezitím, co se baklažán pomocí soli zbavuje hořkosti, si připravíme rajčatové pyré. Omytá rajčata překrojíme na polovinu. Polovinu rajčete přiložíme řezem na hrubé struhadlo a „strouháme“ tak dlouho, až nám v dlani zůstane pouze slupka. Takto nastrouháme všechna rajčata. Touto osvědčenou metodou vytěžíme z rajčat veškerou dužinu bez jejich loupání a mačkání.

Po deseti minutách lilek opláchneme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na drobno. Rozehřejeme olej na dvou pánvích. V jedné pánvi začneme restovat okapaný lilek a ve druhé necháme zesklovatět cibuli.

K cibulce přidáme nakrájený česnek a bylinky – tymián a oregano. Pokud použijeme bylinky čerstvé, přímo ze zahrádky, posuneme jejich použitím Rajčatovou salsu o level výše.
Jedním očkem stále sledujeme restovaný lilek a jakmile získá zlatavou barvu, otočíme jej a restujeme druhou stranu.
Cibulku s bylinkami a česnekem ještě chvíli restujeme aby se propojily všechny vůně a chutě.

K orestované cibuli s bylinkami přidáme rajčatové pyré. Pokud ujíždíte na rozmarýnovém aromatu, přihoďte snítku rozmarýny. Osolíme, přimeleme trochu pepře pro zvýraznění chutí a celou směs dusíme tak dlouho, až zhoustne. Což může trvat nějakých 10 minutek.

Jakmile začne rajčatová salsa houstnout, přidáme čerstvě nasekanou petrželku a bazalku. Promícháme a dusíme do úplného zhoustnutí. Ideální je, když při míchání zůstává po vařečce vidět dno pánve. To je znamení, že se téměř všechna přebytečná tekutina odpařila. Nyní odstraníme snítku rozmarýny
Mezitím, co se salsa dusí a příjemně dráždí naše čichové a chuťové buňky, osmažíme všechny plátky lilku. Každou dávku osmaženého baklažánu po vytažení z pánve položíme na savý ubrousek a tak jej zbavíme přebytečného tuku.

Plníme zapékací misky orestovaným lilkem a rajčatovou salsou

Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří vlastní originální zapékací misky jak je známe z řeckých taveren, tak vám tiše závidím… Ty jsou pro Zapékaný lilek naprosto ideální.
No nic, důležitý je přeci obsah misek! Pro dvě porce zapečeného lilku, které vám dodají sílu na celé zbývající odpoledne, jsem použil keramické misky o velikosti 12 x 13 cm.

Dno každé misky pokryjte slabou vrstvou rajčatové salsy. Na salsu položte první vrstvu orestovaného lilku. Solit není nutno – lilek přeci jen natáhl trochu soli při prvotním pocení a hlavní dávku soli dodáme v sýru…

Na první vrstvu lilku rozprostřete zbývající salsu pokud možno tak, aby v ní zlatavý baklažánek úplně zmizel. Poté na salsu rozprostřeme zbývající plátky lilku.
Teď je ta pravá chvíle pro rozehřátí trouby na 180 °C.
Na hrubém struhadle nastrouháme Fetu (nebo balkánský sýr) a na jemném struhadle Kefalotyri.
S těmi sýry se to má asi takto: Pokud neholdujete přímo těmto sýrům, použijte jakýkoliv sýr hodný vašeho mlsného jazýčku – nejlépe nějaký výrazný! Tavěňák bych tedy asi vynechal, ale pokud preferujete třeba Parmezán – proč ne! Chuť a vůně tepelně zpracovaného výrazného sýra podtrhne lahodnost Zapečeného lilku.

My zůstaneme u klasiky a lilek pokryjeme vrstvou Fety. Tu lehce dochutíme slabou vrstvou Kefalotyri. A aby celý náš výtvor – Zapečený lilek – lahodil i oku strávníka, ozdobíme sýr špetkou oregana…
Šup s lilkem do vyhřáté trouby a zapékáme na 180 °C tak dlouho, aby sýr na povrchu pěkně zezlátl. Zhruba 20-25 minut. Kdo rád sýr tahavý, proces zapékání přiměřeně zkrátí.

Zapečený lilek s račatovou salsou chutná přímo božsky a je řádně sytý! A pokud vám náhodou zbude do druhého dne – je vynikající i vychlazený

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Zapečený lilek

Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce

Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce

Laďa TYDRA
Lilek zapečený v keramické misce – Μελιτζάνες στο πήλινο – ochucený rajčatovou salsou, můžeme podávat jako chutný předkrm, i jako hlavní chod. První housle v této symfonii středomořských chutí a vůní hraje pochopitelně lilek. Ovšem mohutně podporovaný dobře sladěným triem bylinek – oreganem, tymiánem a bazalkou.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 55 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 2
Energie 95 kcal

Potřebná výbava

  • Zapékací miska
  • Struhadlo na sýry a rajčata
  • Pánev na smažení lilku

Suroviny
  

1 větší lilek

2 cibule

6-8 rajčat podle velikosti (zhruba 40 deka)

stroužek česneku

tymián

oregano

hrst bazalky

1/2 hrsti petrželové natě

snítka rozmarýny (volitelné)

sůl

pepř

olivový olej

100 g sýra Feta (můžeme použít klidně i Balkánský sýr)

30 g sýra Kefalotyri

    Notes

    Lilek opláchneme a zbavíme zeleného okvětí (opatrně, na okvětí bývají i nepříjemně ostré trny). I když většina dnes vyšlechtěných baklažánů již netrpí onou typickou hořkostí, neuškodí jej před restováním prosolit a vypotit. Lilek nakrájíme na plátky zhruba 1 cm silné. Plátky prosolíme a vložíme do misky. Takto prosolené lilky necháme 10 minut ronit slané slzy…
    Dále postupujeme dle postupu uvedeném výše
    Zapékaný lilek s rajčatovou salsou v keramické misce
    Zapékaný lilek s rajčatovou salsou v keramické misce

    Nutriční hodnoty

    Calories: 95kcal
    Klíčová slova Zapékaný lilek
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 1 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x