Zpět Poslat emailem
+ servings
Domácí chléb

DOMÁCÍ CHLÉB S VŮNÍ ŘECKA

Laďa TYDRA
Domácí chléb má v Řecku tisíciletou tradici. Základem domácnosti byla vždy pec na chleba - φούρνος (fúrnos). Chléb byl odjakživa základní složkou jídelníčku. Dodnes, hlavně v odlehlých oblastech, je bytelná a kvalitní pec nedílnou součástí taverny. Každý pekař má svůj osvědčený recept a je hrdý na svůj produkt - tradiční domácí chléb.
4.67 z 3 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 50 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours 20 minutes
Druh jídla Pečivo
Kuchyně Řecká
Počet porcí 1
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • Nádoba na míchání a kynutí těsta
  • Forma na pečení chleba

Suroviny
  

  • 500 g hladké mouky
  • 310 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup
 

  • 1. Uhněteme těsto
  • 2. Těsto necháme vykynout
  • 3. Vytvarujeme těsto do chlebové formy
  • 4. Chléb upečeme

Notes

Přesně odvážíme a naměříme mouku a vodu (jinak bude těsto buď řídké, nebo tuhé...) Vsypeme do mísy a přidáme sušené droždí, cukr, sůl a důkladně promícháme.
Do promíchaných sypkých surovin přilijeme vodu, polévkovou lžíci olivového oleje (můžeme i trochu více), nasadíme chirurgické rukavice (rukávy už máme vyhrnuty) a jdeme na to. 10 minut - ano, celých deset minut suroviny poctivě hněteme a přetváříme v těsto. Jedinci fyzicky méně zdatní použijí mechanický hnětač.
Dále postupujeme dle pokynů výše...

Nutriční hodnoty

Calories: 250kcal
Klíčová slova Domácí chléb
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!