Zpět Poslat emailem
+ servings
sofrito

SOFRITO – DUŠENÉ HOVĚZÍ NA PETRŽELI

Laďa TYDRA
Sofrito (σοφρίτο) je dušené hovězí na petrželi s česnekem. Delikatesa pocházející z ostrova Korfu. Správně tedy z ostrova Kérkyra (Κέρκυρα). Každý kuchař na Kérkyře má ten jediný, zaručený recept, v každé taverně chutná sofrito trošku jinak a všude naprosto skvěle. S trochou nadsázky bychom mohli suše poznamenat, že je to přeci naše hovězí roštěná... Ovšem díky použití nebývalého množství petrželové natě a vinného octa povýšili kuchaři z Kérkyry sofrito na božskou manu.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 1 hod
Celkový čas 1 hod 20 min
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 4
Energie 135 kcal

Potřebná výbava

  • Hrnec na dušení Sofrita

Suroviny
  

  • 1 kg kvalitního hovězího masa
  • hladká mouka na pomoučení masa
  • slunečnicový olej
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 svazek petrželové natě
  • 1 snítka rozmarýny (volitelné, bylinka dodá sofritu vůni středomoří)
  • ½ polévkové lžíce červeného vinného octa
  • ½ polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 1 a ½ dl bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř
  • ¾ l hovězího vývaru

Notes

Stroužky česneku nakrájíme na hrubší kousky. Petrželovou nať také naporcujeme až po stonky. Zbylé petrželové stonky vložíme na dno hrnce pro dušení sofrita. Kvalitní hovězí maso, v našem případě kližku, odblaníme. Naporcujeme řezem přes vlákno na plátky silné 2 cm. Tyto plátky masa rozklepeme, posolíme a obalíme v hladké mouce.
Dále pokračujeme dle popisu výše...

Nutriční hodnoty

Calories: 135kcal
Klíčová slova Sofrito
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!