Zpět Poslat emailem
+ servings
Paputsakia

PAPUTSAKIA – LILKOVÉ BOTIČKY PLNĚNÉ MASOVOU SMĚSÍ

Laďa TYDRA
Paputsakia – Παπουτσάκια – lilkové botičky plněné masovou směsí s rajčaty. Ochucené jsou – jak káže dobrý středomořský mrav – skořicí, hřebíčkem, tymiánem, oreganem, rozmarýnou a spoustou petržele a máty. No a basu tvrdí samozřejmě základ z cibule, lehce ochucený česnekem. To vše dušené v červeném víně.
Dnes si připravíme bezlepkovou variantu paputsakia.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 50 min
Celkový čas 1 hod 10 min
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 4
Energie 120 kcal

Potřebná výbava

  • Zapékací miska

Suroviny
  

kvalitní řecký olivový olej

2 středně velké lilky

2-3 cibule (podle velikosti)

1 stroužek česneku

400 g mletého masa (dle vaší chuti)

400 g vyzrálých rajčat

deci červeného vína

skořicovou kůru

10 hřebíčků

snítku čerstvé rozmarýny

velkou hrst nasekané petrželové natě

poloviční hrst nasekané máty

50 g sýra Kefalotyri (nebo Gouda)

50 g Parmezánu

tymián

oregano

cukr

sůl

pepř (vlastníci plechové huby mohou přihodit něco málo chilli, paputsakia tím posunou do jiné dimenze…)

2 vejce

mletý muškátový oříšek

    Postup
     

    • 1. Podusíme rozkrojené ochucené lilky
    • 2. Připravíme masovou náplň do botiček
    • 3. Naplníme lilky masovou směsí
    • 4. Na masovou směs navršíme sýrovou směs s vejci
    • 5. Připravené paputsakia dáme zapéci

    Notes

    Roztopíme troubu na 170 °C.
    Lilek zbavíme stopky a okvětních lístků a podélně ho rozkrojíme na poloviny. Dužinu baklažánu nařízneme do mřížky, pěkně hluboko, aby se sůl a olej dostaly až ke slupce. Do zářezů takto připraveného lilku vetřeme sůl a hojnost olivového oleje – ten se do dužiny krásně vpije. Ochutíme drhnutým tymiánem, nejlépe čerstvým z vaší bylinkové zahrádky.
    A šup s lilkem do trouby – pěkně 40 minut na 170 °C
    Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 120kcal
    Klíčová slova lilek, Paputsakia
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!