Pochutnat si na Smaženém lilku není žádná věda. Lilek prostě rozkrojíme, nasolíme, obalíme podle osvědčeného postupu v hladké mouce a šup s ním na pánev
SMAŽENÉ LILKY KROK ZA KROKEM1. rozkrojit a nasolit lilek2. opláchnout plátky lilků3. obalit opakovaně plátky lilku v hladké mouce a ledové vodě4. ihned smažit obalený lilek v rozpáleném tuku5. osmažený lilek vložit na savý ubrousek, který vypije přebytečný tuk
Notes
Příprava lilku na smažení
Z lilku odkrojíme konec s okvětními lístky a podélně jej nakrájíme na plátky 1 cm silné. Tyto plátky posolíme z obou stran a vložíme do hlubší misky z vlažnou vodou. Lilek by měl být celý potopený, takže plátky zatížíme větším hrnkem. Jinak nám lilek vyplave. Necháme baklažán namočený 10 minut, vyplaví se z něj díky soli případná hořkost. Po deseti minutách lilek scedíme a osušíme.
Smažení lilků
V hlubší pánvi rozehřejeme rostlinný olej. Lilek by měl při smažení plavat, takže olejem nešetříme. Každý plátek lilku celý balíme v hladké mouce. Pomoučený plátek ponoříme do studené vody, okamžitě jej z ní vytáhneme a znovu z obou stran obalíme v mouce. Tento dvojnásobný moučný obal podpořený studenou vodní koupelí vám zaručí jemně křupavou krustičku. Hned poté plátek lilku vložíme do rozpáleného oleje.
Lilky smažíme tak dlouho, až zezlátnou. Poté je otočíme, trochu osolíme a jemně ozdobíme sušeným oreganem. Druhou stranu smažíme jen krátce. Osmahnuté plátky vytáhneme z pánve a zbavíme přebytečného oleje na papírovém ubrousku.
Celý postup obalování a smažení opakujeme i u dalších porcí lilku. Plátky neobalujeme v mouce dopředu, jinak nám mouka zvlhne. Mouku použijeme těsně před vložením lilku do pánve s olejem. Jen tak bude krusta pěkně křupavá a jemná.Další možností pro Smažené lilky je jejich bezlepková varianta. Prostě vynecháme mouku a lilkové plátky po vytažení ze slané koupele pouze osušíme, mírně osolíme a osmahneme z obou stran dozlatova.
Nutriční hodnoty
Calories: 115kcal
Klíčová slova lilek, Smažené lilky
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!