Zpět Poslat emailem
+ servings
Stifado

STIFADO – DUŠENÉ HOVĚZÍ S CIBULKAMI NA VÍNĚ

Laďa TYDRA
Stifado – Στιφάδο – Dušené hovězí s cibulkami na víně, to je delikatesa pocházející z tradiční řecké kuchyně. Cibule, maso, rajčata, skořice a červené víno. To vše dušené v jednom hrnci. Tradičně se στιφάδο připravuje s králičím masem
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 30 min
Doba vaření 2 hod
Celkový čas 2 hod 30 min
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Greek
Počet porcí 4
Energie 180 kcal

Potřebná výbava

  • Hrnec na dušení stifada

Suroviny
  

  • olivový olej
  • 1 l vřelá voda použijeme asi 1l podle toho, kolik pustí maso šťávy
  • 1 kg hovězí maso (kližka)
  • 1 kg malých cibulí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajský protlak
  • 1 dcl červené víno suché
  • 3 čajové lžičky vinný ocet
  • 2 lžíce med
  • 500 g naporcovaná rajčata bez slupky
  • 1 čajová lžička celý kmín
  • 3 ks bobkový list
  • 3 ks celá skořice
  • čerstvá kůra z pomeranče přiměřeně na chuť a vůni
  • 2 snítky čerstvý rozmarýn
  • 10 kuliček nové koření
  • 4 ks hřebíček
  • oregano
  • sůl, pepř

Notes

Čím menší cibule, tím lépe. Více se jí totiž vejde do kila a tím pádem i na jednu porci stifada. Důležité je ji loupat tak, aby zůstala kompaktní. Spodní část po koříncích tedy odkrojíme minimálně, i vršek. Všechny vrstvy nám zůstanou pohromadě a cibule se při vaření nerozpadne. Στιφάδο pak hned lépe vypadá.
Dále postupujeme dle popisu uvedeném výše...

Nutriční hodnoty

Calories: 180kcal
Klíčová slova řecké stifado
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!