Zpět Poslat emailem

Lagána - tradiční postní chléb sypaný sezamem

TYDRA
Lagána - λαγάνα - chléb pečený v Řecku pouze jeden den v roce na Očistné pondělí (Καθαρή Δευτέρα), v první den Velkého půstu (Μεγάλης Σαρακοστής). Je to velice starodávný recept a původně se Lagána pekla z nekvašeného těsta, pouze z mouky a vody. Podle jedné z teorií je λαγάνα přirovnávána k chlebu, kteří jedli Izraelité, když opouštěli Egypt.
Doba přípravy 4 hod
Doba vaření 25 min
Druh jídla Pečivo
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 244 kcal

Potřebná výbava

  • Kuchyňský robot
  • 2x plech na pečení

Suroviny
  

  • NA TĚSTO
  • 600 g polohrubá výběrová mouka
  • 420 ml vlažné vody
  • 14 g suchého droždí
  • 2 polévkové lžíce kvalitního panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 12 g soli
  • NA OZDOBENÍ LAGÁNA
  • 60 ml vlažné vody
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • sezamové semínko
  • lněné semínko
Klíčová slova Lagána