Zpět Poslat emailem
+ servings
Musaka; řecká musaka

Řecká Musaka s lilkem a mletým masem

Laďa TYDRA
Řecká Musaka (μουσακάς) s lilkem, cuketou a bramborem je tradiční řecký pokrm. Jako spousta jiných středomořských dobrot, tak i recept na musaku vychází z kuchyně Balkánu a Blízkého východu.
5 z 6 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 40 minutes
Doba vaření 30 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 4
Energie 115 kcal

Suroviny
  

  • Suroviny pro zeleninový základ
  • 3 – 4 středně velké brambory
  • 1 středně velká mladá cuketa
  • 1 větší lilek
  • kvalitní olivový olej
  • sůl
  • Suroviny pro masovou směs
  • kvalitní olivový olej
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čajová lžička cukru
  • zarovnaná lžička mleté skořice
  • větší skořicová kůra celá
  • 100 gramů rajského protlaku
  • 1/2 kg mletého hovězího masa (může být i směs s jiným druhem masa)
  • 1 deci červeného vína
  • 5 větších vyzrálých rajčat na dužinu
  • svazek petrželové natě
  • 2-3 bobkové listy
  • tymián
  • oregano
  • sůl
  • pepř
  • Suroviny pro bešamel
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů hladké mouky
  • 3/4 l plnotučného 3,5% mléka (vytáhneme předem z lednice - aby nebylo ledové)
  • pepř
  • 1/2 lžičky muškátový oříšek
  • 80 gramů parmezánu
  • 20 gramů kozího sýra
  • 3 vaječné žloutky

Notes

Doba přípravy

  • příprava zeleniny – 40 minut
  • příprava a dušení masové směsi – 50 minut
  • příprava bešamelu – 10 minut
  • pečení musaky – 30 minut
  • Celkem zabere řecká Musaka necelé 2 hodiny (doba jednotlivých příprav se prolíná, během pečení nebo dušení jednoho základu připravujeme další)

Nutriční hodnoty

Calories: 115kcal
Klíčová slova musaka, řecká musaka, μουσακάς
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!