Zpět Poslat emailem

Lachanodolmades

TYDRA
Zelné závitky – Λαχανοντολμάδες – jsou zelné listy plněné masovou směsí s rýží. Ochucené cibulí, česnekem, mátou a petrželí. A hlavně koprem! Hlavní role také hrají olivový olej a citrónový bešamel.
Doba přípravy 1 hod
Doba vaření 1 hod
Druh jídla Hlavní chod, Předkrm
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 173 kcal

Potřebná výbava

  • Hluboký hrnec na dušení zelí a závitků
  • Kastról na bešamel
  • Mísu na míchání masové směsi

Suroviny
  

  • Suroviny pro masovou náplň
  • 500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové)
  • 200 g řecké rýže Karolína
  • ½ lžičky čajové lžičky mletého kmínu
  • 2 středně velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • hrst nasekané petrželové natě
  • ½ hrsti nasekané máty
  • ¼ hrsti na jemno nasekaného kopru
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • Suroviny pro závitky
  • 1 kg hlávka bílého zelí se širokými listy
  • voda na vaření
  • sůl
  • 2 snítky rozmarýny
  • 2 snítky libečku (volitelné)
  • 1 l masového vývaru (kuřecí, hovězí… dle libosti)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • Suroviny pro bešamel
  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 700 ml vlažné vody
  • citronová šťáva z jednoho většího citrónu (nebo z 1 a 1/2 menších)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • polévková lžíce panenského olivového oleje
Klíčová slova bešamel, Lachanodolmades, olivový olej, zelné závitky, Λαχανοντολμάδες