Citrónový řez
Laďa TYDRA
Citrónový řez - Λεμονόπιτα - je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce.
Doba přípravy 20 minutes min
Doba vaření 40 minutes min
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
- Ingredience pro těsto
- 350 g dortových oplatků (nebo podrcené kukuřičné lupínky)
- 4 ks vejce
- 230 ml slunečnicového oleje
- 200 g cukru krystalu
- jemně nastrouhaná kůra ze dvou citrónů
- 2 kávové lžičky vanilkové esence
- 200 g řeckého jogurtu (nebo aspoň řeckého typu)
- 1 balení prášku do pečiva
- Ingredience pro sirup
- 300 ml vody
- 300 g cukru krystal
- 1 ks skořicové kůry
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
- citrónová šťáva ze dvou citrónů
- polévková lžíce medu
Klíčová slova Citrónový řez, Dezert, Lemonopita, Řecký dezert