Zpět Poslat emailem

Melitzanopita - lilková pita s rajčaty, paprikami a sýrem

TYDRA
Melitzanopita - Μελιτζανόπιτα - lilková pita (čti koláč) plněná rajčaty, cibulí, paprikami a sýrem vás mile překvapí dokonalou harmonií chutí sladěnou do mohutného akordu.
Doba přípravy 1 hod 20 min
Doba vaření 1 hod
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8 á 2 řezy

Potřebná výbava

  • Kuchyňský robot
  • Vál a váleček na válení těsta
  • Hlubší pánev
  • Pekáček na pečení lilků a paprik
  • Cedník
  • Hlubší plech na pečení melitzanopity 30x40 cm

Suroviny
  

  • SUROVINY PRO TĚSTO
  • 180 ml kvalitního olivového oleje (+ hlt oleje na vymazání nádoby na pečení)
  • 240 ml vlažné vody
  • 550 g hladké mouky (+ něco málo na pomoučení válu při válení těsta)
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • dle chuti a zvyku nějaká semínka na ozdobu melitzanopity (sezamová, lněná...) - volitelné
  • SUROVINY PRO NÁPLŇ
  • 3-4 ks lilků podle velikosti
  • 4 ks paprikových lusků, nejlépe červené
  • kvalitní olivový olej pod cibuli a pod lilky
  • 2-3 ks cibule
  • větší stroužek česneku (nebo 2 menší)
  • 4 ks větších pevných rajčat
  • 2 ks vajec
  • sůl
  • 150 g fety (můžeme s klidem nahradit Balkánským sýrem zhruba odpovídající gramáže...)
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře na chuť
  • ...kdo má rád v jídle žiletky, poškádlí náplň trochou chilli...
  • 150 g nastrouhaného sýra typu Gouda
  • velkou hrst nasekané petrželové natě
  • snítku rozmarýny (pro její nadpozemskou vůni...) - volitelné

Postup
 

  • Melitzanopita vás dokonale zasytí na svačinku i jako večeře. Chutná báječně čerstvá a její plná chuť se plně rozvine do druhého dne - vynikající je i za studena
Klíčová slova lilek, melitzanopita, olivový olej, Μελιτζανόπιτα