Zpět Poslat emailem
+ servings
Řecká kuchyně a tradiční řecké recepty

Baklava - tradiční řecký dezert

Laďa TYDRA
Baklava - Μπακλαβάς - je tradiční řecký zákusek z fila, s náplní z vlašských ořechů, skořice a medu. Skvělý desert ke kávě a čaji. Baklava se peče v různých podobách na celém Balkánu. Kořeny má μπακλαβάς zřejmě v Turecku, odkud se při osmanské expanzi rozšířila po celém středomoří. Baklava může mít různé tvary. Připravuje se také jako trojúhelníkové šátečky (τρίγωνο) či rolády (σαραγλάκι) - i když pak už může mít jiný název.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 2 hours
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 20
Energie 415 kcal

Suroviny
  

Ingredience pro náplň baklavy

    domácí nebo kupované filo Kroustas - 16 listů

    jádra vlašských ořechů - 400 g

    strouhanka - 50 g

    mletá skořice - čajová lžička

    mletý hřebíček - zarovnaná čajová lžička

    rozpuštěné máslo - 400 g

      Ingredience pro sirup

        cukr (může být i třtinový) - 400 g

        skořice celá

        voda - 250 ml

        med - 3 až 4 lžíce

        celý hřebíček - 3 kousky

        citronová šťáva - 1 dl

        citronová kůra

          Notes

          V rendlíku rozpustíme máslo na polévání fila. Hřebíček podrtíme v hmoždíři a na jemno přesejeme. Naplno se tak rozvine bohatá vůně čerstvého hřebíčku. Jádra ořechů, strouhanku, mletou skořici a mletý hřebíček společně nahrubo rozmixujeme. Rozsekané ořechy do μπακλαβάς by měly být velikosti zhruba čočky. To aby v puse pěkně chroupaly! Filo už máme předem rozválené do velikosti zapékací nádoby. Jednodušší je vyválet těsto kruhové, ale šikovný pekař si poradí i s obdélníkovým tvarem.
          Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše...

          Nutriční hodnoty

          Calories: 415kcal
          Klíčová slova Baklava
          Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!