Zpět Poslat emailem
+ servings
Galatopita

Galatopita - mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky

Laďa TYDRA
Galatopita - Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο - je řecký mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Jeho předností je absence jakéhokoli korpusu a s trochou nadsázky se dá říci, že je to ztuhlá krupičná kaše. Ovšem přímo božské chuti a vůně! U Galatopity si naplno uvědomíte obrovský rozdíl mezi obyčejnou krupičkou a krupičkou ze semoliny.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 25 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • kastrol na vaření semolinové kaše
  • pekáč na pečení Galatopity

Postup
 

1250 ml mléka

100 g cukru krysta

l50 g vanilkového cukru

vanilkový prášek (vanilková esence)

skořicová kůra

špetka soli

jemně nastrouhaná kůra ze 1/4 citrónu

50 g simigdali psiló (lze nahradit hrubou semolinovou moukou)

50 g hladké mouky

10 g kukuřičného škrobu

3 vejce do kaše

máslo na vymazání pečící nádoby

trochu simigdali psiló na pomoučení pečící nádoby

1 vejce na polevu

50 g cukru na krustu

30 g másla na krustu

2 lžíce vody na krustu

skořicový cukr na krustu

    Notes

    Do vhodného hrnce (klidně použijte osvědčený mlékovar) nalijte 900 ml mléka a započněte je zahřívat. Do mléka přidejte cukr krystal a vanilkový cukr, skořicovou kůru a vanilkový prášek. A sůl! Kdo nemá vanilkový prášek, klidně použije vanilkovou esenci - ovšem všeho s mírou, chutě a vůně musí být vyvážené. Takže ani s citrónovou kůrou to nepřeháníme!
    Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Galatopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!