Zpět Poslat emailem
+ servings
Kourampiedes

Kourampiedes - vánoční máslové cukroví s mandlemi

Laďa TYDRA
Kourampiedes - vánoční máslové cukroví s mandlemi. Tato tradiční řecká sladkost s příchutí vanilky a muškátového oříšku bývá i na svatebním stole. Do Řecka kourampiedes přinesli v roce 1924 po Velké výměně řečtí vystěhovalci z turecké Kappadokie. Na rozdíl od našich Vanilkových rohlíčků se do Kourampiedes přidá i muškátový oříšek a alkohol. A jako specialitu, v našich krajích neznámou, můžeme zvýraznit chuť a vůni kourampiedes mastichovou či růžovou esencí!
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Druh jídla Desert, Dessert, Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 30
Energie 510 kcal

Potřebná výbava

  • Vál na válení těsta
  • Pánev na pražení mandlí
  • plech na pečení

Postup
 

350 g másla

670 g hladké mouky

100 g cukru krystalového

100 g pražených mandlí nastrouhaných na plátky

2 žloutky

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

vanilková esence

mastichová esence (nepovinné)

50 g alkoholu

cukr moučka a cukr vanilkový v misce v poměru 10:1 (pro obalení hotového kourampiedes v cukrové závěji)

    Notes

    S dostatečným předstihem před zpracováním těsta nakrájejte máslo na plátky a nechejte změknout. V mezičase si připravte další suroviny.
    Jednu ze základních vůní kourampiedes obstarávají čerstvě pražené mandle. Příprava je rychlá a jednoduchá: Plátky mandlí nasypejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a 2 až 3 minuty pomalu restujte do zlatova. Pokud máte obavy, že takto připravené mandličky na místě sežerete (ta vůně je prostě neodolatelná...) - dávku mandlí přiměřeně zvyšte.
    Dále pokračujte dle receptu výše uvedeného...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 510kcal
    Klíčová slova Kourampiedes
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!