Zpět Poslat emailem
+ servings
Paximadi

Paximadi - dvakrát pečené ječné suchary z ostrova Kréta

Laďa TYDRA
Paximadi - Κρίθινα παξιμάδια - jsou dvakrát pečené ječné suchary pocházející z ostrova Kréta. Na venkově byly tyto suchary základní potravinou obyvatel krétských farmářů. Ti je konzumovali při práci na svých polích poté, co je namočili ve vodě a olivovém oleji, aby změkly.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 4 hours
Doba vaření 3 hours
Celkový čas 7 hours
Druh jídla Pečivo
Kuchyně Řecká
Počet porcí 60
Energie 350 kcal

Potřebná výbava

  • Robot na míchání těsta

Suroviny
  

1 kg celozrnné ječné mouky

100 g celozrnné pšeničné mouky

200 - 250 g pšeničných otrub (nebo klidně i ovesných)

2 polévkové lžíce hladké pšeničné mouky na nastartování kvásku

50 g živých kvasnic (droždí)

1 dl olivového oleje

800 ml vlažné vody

1/2 polévkové lžíce soli

1/2 polévkové lžíce cukru

    Notes

    Těsto na Paximadi můžeme poctivě zadělat ručně v odpovídající míse a na válu, nebo použijeme kuchyňského robota. V případě robota těsto hněteme 10 -12 minut, ručně těsto zpracováváme zhruba 15 minut. Ručním hnětením dodáme těstu část své tělesné energie a tepla a tím lépe nastartujeme proces kvašení. Také můžeme místo živých kvasnic použít droždí sušené - připravíme se tak ale o to příjemné aroma živých kvasnic!
    Dále pokračujeme dle návodu uvedeném výše...
    SMAŽENÉ LILKY OBALOVANÉ V MOUCE
    Dakos z Paximadi

    Nutriční hodnoty

    Calories: 350kcal
    Klíčová slova Paximadi
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!