Zpět Poslat emailem
+ servings
Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce

Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce

Laďa TYDRA
Lilek zapečený v keramické misce - Μελιτζάνες στο πήλινο - ochucený rajčatovou salsou, můžeme podávat jako chutný předkrm, i jako hlavní chod. První housle v této symfonii středomořských chutí a vůní hraje pochopitelně lilek. Ovšem mohutně podporovaný dobře sladěným triem bylinek - oreganem, tymiánem a bazalkou.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 55 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 2
Energie 95 kcal

Potřebná výbava

  • Zapékací miska
  • Struhadlo na sýry a rajčata
  • Pánev na smažení lilku

Suroviny
  

1 větší lilek

2 cibule

6-8 rajčat podle velikosti (zhruba 40 deka)

stroužek česneku

tymián

oregano

hrst bazalky

1/2 hrsti petrželové natě

snítka rozmarýny (volitelné)

sůl

pepř

olivový olej

100 g sýra Feta (můžeme použít klidně i Balkánský sýr)

30 g sýra Kefalotyri

    Notes

    Lilek opláchneme a zbavíme zeleného okvětí (opatrně, na okvětí bývají i nepříjemně ostré trny). I když většina dnes vyšlechtěných baklažánů již netrpí onou typickou hořkostí, neuškodí jej před restováním prosolit a vypotit. Lilek nakrájíme na plátky zhruba 1 cm silné. Plátky prosolíme a vložíme do misky. Takto prosolené lilky necháme 10 minut ronit slané slzy...
    Dále postupujeme dle postupu uvedeném výše
    Zapékaný lilek s rajčatovou salsou v keramické misce
    Zapékaný lilek s rajčatovou salsou v keramické misce

    Nutriční hodnoty

    Calories: 95kcal
    Klíčová slova Zapékaný lilek
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!