Zpět Poslat emailem
+ servings
Chalva

ŘECKÁ CHALVA – HALVA ZE SEMOLINOVÉ KRUPICE

Laďa TYDRA
Řecká chalva - Χαλβάς Σιμιγδαλένιος - nebo také Halva, je pochoutka ze semolinové krupice a ořechů. Ochucená rozinkami, skořicí, vanilkou a kůrou citrusových plodů. Na rozdíl od chalvy sezamové se v Řecku připravuje ze semolinové krupice. My dnes chalvu připravíme z naší dětské krupičky  a hrubé krupice - kdo má možnost, použije klasickou řeckou simigdáli.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Druh jídla Desert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • hrnec na vaření krupice
  • forma na vytvarování Chalvy

Postup
 

3/4 sklenky slunečnicového oleje

1 sklenka dětské krupičky

1 sklenka hrubé krupice

3 sklenice cukru (část můžeme zaměnit vanilkovým cukrem...)

4 sklenice vody

citrónová šťáva z 1/2 citrónu

nastrouhaná citrónová kůra

mletá skořice - 1 čajová lžička

na jemno podrcený hřebíček - 1/4 čajové lžičky

vanilková esence

rozinky - 1 hrst

na hrubo nasekané vlašské ořechy - 2 hrsti

olivový olej na vymazání formy

    Notes

    V přiměřeně velkém kastrolu rozehřejeme olej a vsypeme dětskou i hrubou krupici. Ty za stálého míchání opražíme na mírném ohni. Krupice musí mírně zezlátnout a zavonět, nesmí ale zhnědnout. Připravíme si vlastně krupicovou jíšku.
    Dále postupujeme dle postupu uvedeném výše...

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Řecká chalva
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!