Zpět Poslat emailem
+ servings
Portokalopita

PORTOKALOPITA – ŘECKÝ POMERANČOVÝ DEZERT

Laďa TYDRA
Portokalopita (πορτοκαλόπιτα) je řecký pomerančový dezert nasáklý sladkou zálivkou (sirupem). K jeho přípravě se klasicky používají pomeranče a filo. Na rozdíl od jiných řeckých pita receptů ovšem pomeranče netvoří náplň fila, ale nadrobno rozkrájené filo se vmíchává do pomerančového krému.
5 z 2 hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 55 minutes
Druh jídla Desert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 380 kcal

Potřebná výbava

  • Přiměřeně hluboká mísa na míchání těsta
  • Kastrol na vaření sirupu
  • Keramická nebo kovová forma na pečení Portokalopity

Suroviny
  

  • NA TĚSTO
  • 450 g pšeničných lupínků
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 200 g cukru
  • vanilkovou esenci
  • 2 ks pomerančů na strouhanou kůru
  • 150 ml pomerančové marmelády
  • 5 ks vajec
  • 700 g řeckého jogurtu
  • 20 g prášku do pečiva
  • NA SIRUP
  • 300 g cukru
  • 300 ml vody
  • 1 ks skořicové kůry
  • 1 ks pomeranče na strouhanou kůru
  • 3 ks pomerančů na vymačkání čerstvé šťávy
  • 100 ml pomerančové marmelády

Postup
 

  • 1. Umícháme těsto
  • 2. Upečeme korpus Portokalopity
  • 3. Uvaříme sirup na polití Portokalopity
  • 4. Upečenou Portokalopitu polijeme sirupem

Notes

Do hluboké mísy rozklepneme 5 celých vajec. Do misky nastrouháme kůru ze dvou pomerančů. Vymačkanou šťávu z těchto dvou pomerančů odložíme a použijeme na ochucení sirupu. Dále si nachystáme pomerančovou marmeládu, slunečnicový olej, vanilkovou esenci, prášek do pečiva a jogurt. Nadrobno podrtíme pšeničné lupínky.
Troubu rozehřejeme na 160 stupňů.
Dále postupujeme dle popisu výše uvedeném...

Nutriční hodnoty

Calories: 380kcal
Klíčová slova Portokalopita
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!