Zpět Poslat emailem
+ servings
Kotosoupa avgolemono

KOTOSOUPA AVGOLEMONO – KUŘECÍ POLÉVKA S CITRÓNOVO VAJEČNOU ZÁKLECHTKOU

Laďa TYDRA
Kotosoupa avgolemono – Κοτόσουπα αυγολέμονο – je tradiční řecká kuřecí polévka, zahuštěná citrónovo vaječnou záklechtkou. A s pořádnou dávkou cibule, brambor, mrkve a kulatozrnné rýže. To vše podbarvené vůní a chutí panenského olivového oleje.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 hour 10 minutes
Celkový čas 1 hour 40 minutes
Druh jídla Polévka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 109 kcal

Potřebná výbava

  • Přiměřeně velký hrnec na vaření celého kuřete

Suroviny
  

  • 1 celé kuře
  • 3 l vody
  • 1 dl kvalitní panenský olivového oleje
  • 3 ks středně velkých brambor
  • 2 ks mrkve
  • 3 ks středně velké cibule
  • 200 g rýže Karolina 
  • 3 ks vejce
  • 2 ks menších citrónů
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup
 

  • 1. Uvařte celé kuře se zeleninou do měkka
  • 2. Vmíchejte do vývaru vejce s citrónovou šťávou
  • 3. Oberte maso z uvařeného kuřete a nakrájejte zeleninu
  • 4. Vložte maso a zeleninu do polévky Kotosoupa avgolemono

Notes

Do přiměřeně velkého hrnce (ne do papiňáku!) vložte kuře a zalijte vodou tak, aby bylo téměř ponořené. Kuře obsypejte nahrubo nakrájenou cibulí. Přiměřeně osolte, mlýnkem namelte pepř. Přidejte panenský olivový olej – tím rozhodně nešetřete!!! Olivový olej je jedna z ingrediencí, která dělá nezaměnitelnou chuť Kotosoupa avgolemono. Vodu s kuřetem přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 30 – 40 minut podle velikosti kuřete.
Dále postupujte podle receptu uvedeném výše...

Nutriční hodnoty

Calories: 109kcal
Klíčová slova Kotosoupa avgolemono
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!