Řecká Musaka s lilkem a mletým masem
Laďa TYDRA
Řecká Musaka (μουσακάς) s lilkem, cuketou a bramborem je tradiční řecký pokrm. Jako spousta jiných středomořských dobrot, tak i recept na musaku vychází z kuchyně Balkánu a Blízkého východu.
Doba přípravy 1 hour hod 40 minutes min
Doba vaření 30 minutes min
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 4
Energie 115 kcal
Suroviny pro zeleninový základ 3 – 4 středně velké brambory 1 středně velká mladá cuketa 1 větší lilek kvalitní olivový olej sůl Suroviny pro masovou směs kvalitní olivový olej 2 cibule 2 stroužky česneku čajová lžička cukru zarovnaná lžička mleté skořice větší skořicová kůra celá 100 gramů rajského protlaku 1/2 kg mletého hovězího masa (může být i směs s jiným druhem masa) 1 deci červeného vína 5 větších vyzrálých rajčat na dužinu svazek petrželové natě 2-3 bobkové listy tymián oregano sůl pepř Suroviny pro bešamel 100 gramů másla 100 gramů hladké mouky 3/4 l plnotučného 3,5% mléka (vytáhneme předem z lednice - aby nebylo ledové) pepř 1/2 lžičky muškátový oříšek 80 gramů parmezánu 20 gramů kozího sýra 3 vaječné žloutky
Doba přípravy
příprava zeleniny – 40 minut
příprava a dušení masové směsi – 50 minut
příprava bešamelu – 10 minut
pečení musaky – 30 minut
Celkem zabere řecká Musaka necelé 2 hodiny (doba jednotlivých příprav se prolíná, během pečení nebo dušení jednoho základu připravujeme další)
Calories: 115 kcal
Klíčová slova musaka, řecká musaka, μουσακάς