Lachanodolmades
Laďa TYDRA
Zelné závitky – Λαχανοντολμάδες – jsou zelné listy plněné masovou směsí s rýží. Ochucené cibulí, česnekem, mátou a petrželí. A hlavně koprem! Hlavní role také hrají olivový olej a citrónový bešamel.
Doba přípravy 1 hour hod
Doba vaření 1 hour hod
Druh jídla Hlavní chod, Předkrm
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 173 kcal
Suroviny pro masovou náplň 500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové) 200 g řecké rýže Karolína ½ lžičky čajové lžičky mletého kmínu 2 středně velké cibule 1 stroužek česneku hrst nasekané petrželové natě ½ hrsti nasekané máty ¼ hrsti na jemno nasekaného kopru 4 lžíce panenského olivového oleje sůl čerstvě mletý černý pepř Suroviny pro závitky 1 kg hlávka bílého zelí se širokými listy voda na vaření sůl 2 snítky rozmarýny 2 snítky libečku (volitelné) 1 l masového vývaru (kuřecí, hovězí… dle libosti) 2 lžíce panenského olivového oleje Suroviny pro bešamel 80 g másla 80 g hladké mouky 700 ml vlažné vody citronová šťáva z jednoho většího citrónu (nebo z 1 a 1/2 menších) čerstvě mletý černý pepř polévková lžíce panenského olivového oleje
Calories: 173 kcal
Klíčová slova bešamel, Lachanodolmades, olivový olej, zelné závitky, Λαχανοντολμάδες