fbpx
Ravani – krupicový desert s vůní mastichy
Print Friendly, PDF & Email

Ravani (ραβανί) je tradiční řecký desert na lžičku. V řeckých domácnostech jižní části Řecka jej hospodyně připravují pod názvem revani (ρεβανί). Tradiční základ korpusu je vždy z krupice z tvrdé pšenice – simigdáli (σιμιγδάλι) a jogurtu. A jako spousta dalších balkánských desertů je silně nasáklý sladkým sirupem. Skladba surovin korpusu může být různá. Místo jogurtu můžeme použít rozpuštěné máslo, bezlepkovou mouku… A existuje i spousta variant na téma ochucení sirupu: čistě s příchutí citrónu, sypané strouhaným kokosem, pražené mandle… Řecký gurmán pro vás dnes připravuje ravani s vůní a chutí typicky řeckou – s mastichou.

Masticha je čistě přírodní pryskyřice – produkt keře s krásným českým názvem řečík lentišek. Mastichu lze získat na jedinném místě na světě, na ostrově Chios. A to ještě pouze v jeho jižní části. Charakteristická vůně mastichy tak dodá ravani jedinečnou chuť. K přípravě je možné použít krystaly přírodní mastichy, koncentrovanou mastichovou esenci, nebo třeba i neslazenou mastichovou sodovku.

Doba přípravy ravani

  • příprava sirupu – 10 minut
  • příprava těsta – 15 minut
  • pečení – 30 minut
  • polévání ravani sirupem – 2 minuty
  • odležení a prosáknutí ravani sirupem – do druhého dne

Ingredience na sirup

  • voda – 600 ml
  • cukr – 400g
  • kůra z jednoho citronu
  • skořicová kůra
  • lžíce medu
  • mastichová esence

Příprava sirupu

V našem receptu použijeme mastichovou esenci. Tudíž bude součástí sirupu, který její chuť a vůni dodá ravani při vsakování do korpusu desertu.

Do kastrolku nalijeme vodu, vsypeme cukr. Přihodíme kůru z jednoho dobře omytého citrónu. A pro vůni a chuť přidáme skořicovou kůru. Přivedeme k varu a 5 minut pomalu vaříme, to aby se všechny základní chutě a vůně přenesly do sirupu. Sirup dáme vychladnout na nějakých 60°C a přidáme lžíci medu a mastichovou esenci. Tu esenci přidávejte raději postupně a ochutnávejte – aby vám neujela ruka… A dále sirup chladíme.

Náš tip

Pokud jste si z dovolené na ostrově Chios jako suvenýr dovezli krystalky mastichové pryskyřice, múžete je právě teď použít do ravani. V tom případě odsypte trochu krystalového cukru do hmoždíře, přidejte 1,5 g mastichy a společně s cukrem mastichu roztlučte na drobný prach. Tuto cukrovo-mastichovou směs pak přidejte do našlehaných vajec společně s cukrem. Chuť mastichy se v ravani rozvine stejně spolehlivě jako když použijete esenci. A budete mít v desertu zaručeně pravou mastichu.

Ingredience na korpus ravani

  • vejce – 3 ks
  • cukr – 100 g
  • jogurt řeckého typu – 280 g
  • vanilková esence
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • hladká mouka – 220 g
  • semolinová krupice hrubá – 180 g
  • prášek do pečiva – 12 g

Příprava korpusu

Pro echt pravou konzistenci a originální chuť ravani jsme tentokrát sáhli po tradiční řecké semolinové krupici. Použijeme χοντρό σιμιγδάλι – krupici hrubou. Jedná se o produkt z tvrdé pšenice. V některých částech Řecka používají do revani krupici jemnou – ψιλό σιμιγδάλι.

Troubu roztopíme na 180°C. Do mísy prosejeme hladkou mouku (pěkně se tak provzdušní). Přidáme semolinu a prdopeč. Důkladně promícháme. Do jiné, přiměřeně hluboké mísy, rozklepneme tři vejce.

Vejce dokonale našleháme – asi jako když připravujeme cvíboch. Během šlehání přidáme do vajec nastrouhanou citronovou kůru. Můžeme přižbrndnout trochu vanilkové esence, ale masticha má sama o sobě natolik výrazné aroma, že to není nutné. Vsypeme cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Po našlehání přidáme jogurt a důkladně ho do vajec zašleháme. Vznikne nám tak sladký vaječný krém. Na závěr nasypeme do krému moučnou směs s prdopečem a pečlivě promícháme.

Pečeme ravani

Pečící formu vymažeme slunečnicovým olejem a pomoučíme, aby se korpus po upečení dobře od formy oddělil. Těsto pomocí stěrky přepravíme do formy a rovnoměrně rozetřeme. Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 – 35 minut na 180°C. Po upečení má korpus zlatohnědou barvu.

Korpus ravani po vytažení z trouby ihned rozkrájíme na porce a prolijeme vychladlým sirupem. Sirup řezy snadněji pronikne do nitra korpusu a všechny jeho chutě se tak dostanou až do nitra jednotlivých porcí. I tak se ale sirup bude vsakovat hodně pomalu. Nejpozději do hodiny bude ale kompletně vstřebán.
Takto vymazlené ravani necháme vychladnout a dáme do druhého dne do lednice.

Jedinečná a nenahraditelná chuť a aroma mastichy se v ravani do rána spojí se simigdali. Tento řecký desert se báječně hodí k šálku Řeckého horského čaje (τσάι του βουνού – doslova Čaj hory). Skvěle se s ραβανί ovšem snoubí také neslazená Řecká káva (Ελληνικός καφές σκέτος). Sladký, na naše poměry až přeslazený, zákusek se dokonale spojí s hořkostí klasicky připravované Řecké kávy.
Dobrou chuť s mastichou vám přeje Řecko nás baví… καλή όρεξη!

Masticha nejen jako přísada do desertu

Jedinečnost pryskyřice masticha spočívá v jejím všestranném využití. Používá se samozřejmě jako přísada do moučníků, nápojů (například skvělá limonáda Mast), žvýkaček, likéru a dalších. Důležité je i její využití v lékařství, kdy masticha dokáže snižovat krevní tlak a absorvovat cholesterol.
Zvláštní kapitolou jsou pak kosmetické produkty, ve kterých masticha nejen krásně voní, ale zároveň i pomáhá. Je vynikající pro ústní hygienu, přidává se tedy do zubních past a v ústech pak působí antisepticky. A v neposlední řadě se přidává do tělových krémů a mýdel. 

0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x