fbpx
Řecká chalva – Halva ze semolinové krupice
Print Friendly, PDF & Email

Řecká chalva – Χαλβάς Σιμιγδαλένιος – nebo také Halva, je pochoutka ze semolinové krupice a ořechů. Ochucená rozinkami, skořicí, vanilkou a kůrou citrusových plodů. Na rozdíl od chalvy sezamové se v Řecku připravuje ze semolinové krupice. My dnes chalvu připravíme z naší dětské krupičky  a hrubé krupice – kdo má možnost, použije klasickou řeckou simigdáli.
Recept na tradiční řeckou χαλβάς σιμιγδαλένιος se v každé řecké rodině trochu liší podle dostupnosti surovin. Mohou se používat různé oleje – slunečnicový, řepkový, olivový, ba i máslo. Základem vůně a chuti je skořice (η κανέλα), dochutit pak můžeme vanilkou a hřebíčkem. Citrón můžeme s klidem zaměnit za pomeranč či limetku. Místo rozinek přidáme třeba piniové semínko. A oříšků máme na výběr opravdu spoustu, Vlašské, lískové, pistáciové a klidně i mandle. Nejlépe nastrouhané a opražené. Mlsoun přidá i přiměřeně medu. Tak jako ve všech receptech na našem webu použijeme suroviny u nás běžně dostupné.

Množství použitých surovin je odvislé na objemu formy, do které chalvu dáme vychladnout. Tato forma nám pak dá výsledný tvar chalvy. Může být bábovka, srnčí hřbet nebo muffiny. Takže i suroviny měříme na objem a požadované velikosti chalvy je přizpůsobíme. Námi uvedené množství platí pro středně velkou bábovkovou formu.

Ingredience na Halvu

  • 3/4 sklenky slunečnicového oleje
  • 1 sklenka dětské krupičky
  • 1 sklenka hrubé krupice
  • 3 sklenice cukru (část můžeme zaměnit vanilkovým cukrem…)
  • 4 sklenice vody
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • mletá skořice – 1 čajová lžička
  • najemno podrcený hřebíček – 1/4 čajové lžičky
  • vanilková esence
  • rozinky – 1 hrst
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy – 2 hrsti
  • olivový olej na vymazání formy

Doba přípravy

  • pražení krupice – 10 minut
  • vaření krupice – 10 až 15 minut
  • tlačení chalvy do formy – 5 minut
  • chladnutí chalvy – 60 minut

Pražení krupice na χαλβάς σιμιγδαλένιος a příprava sirupu

V přiměřeně velkém kastrolu rozehřejeme olej a vsypeme dětskou i hrubou krupici. Ty za stálého míchání opražíme na mírném ohni. Krupice musí mírně zezlátnout a zavonět, nesmí ale zhnědnout. Připravíme si vlastně krupicovou jíšku.

Souběžně s pražením krupice nasypeme do druhého kastrolku cukr, zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a za občasného míchání přivedeme sirup téměř k varu. Poté sirup odstavíme. Sladký základ chalvy máme připraven.

Jakmile máme krupici upraženou, odstavíme z ohně. Přidáme skořici, na jemno podrcený hřebíček a směs dobře promícháme.

Opatrně a za stálého míchání do odstavené krupice nalijeme po částech horký sirup. V této fázi přípravy halvy buďte velmi opatrní! Rozpálená mastná krupice s horkým sirupem bouřlivě reaguje a bublá jak probuzená sopka. Tak, chalvu máme rozmíchanou na hustou kaši. Znovu ji přisuneme na plotnu, přidáme přiměřeně vanilkové esence α nastrouhanou citronovou kůru. Na mírném ohni a za stálého míchání necháme χαλβάς σιμιγδαλένιος zhoustnout. Nejméně 10, raději i 15 minut. To aby krupice ztratila svoji moučnou chuť a vytvořila klihovitou hmotu. Jakmile směs zhoustne natolik, že při míchání vidíme dno kastrolu a můžeme chalvu vařečkou tvarovat, odstavíme z plotny.

Teď je ta pravá chvíle na přidání přísad. Oříšky a rozinky v chalvě řádně a rovnoměrně promícháme – gurmáni oříšky, případně mandle, před přidáním do chalvy opraží. A pokud si chcete chalvu ochutit medem, teď je ta pravá příležitost. Naše krupicová chalva se nám začíná pomalu rýsovat.

Plnění formy chalvou

Bábovkovou formu důkladně vymažeme olivovým olejem, ten dodá chalvě další příjemnou vůni. Horkou chalvu lžící přendáme z kastrolu do formy. Jednotlivé vrstvy χαλβάς σιμιγδαλένιος vtláčíme tak, aby jsme pokud možno vytlačili vzduch. Ale opatrně, abychom olej z formy nesetřeli do směsi. Máme chalvu ve formě a vršek (budoucí spodek) chalvy vyhladíme do roviny. Nejlépe silikonovou stěrkou. Chalva, mrška, je v této fázi hodně lepivá.

Máme hotovo! Obrníme se trpělivostí a odložíme chalvu (ne do lednice!) na hodinu vychladnout. Pak už jen přiklopíme talířem, otočíme a chalvu vyklopíme.

Lépe je použít silikonovou formu, to z ní potom chalva vyklouzne jak mýdlo z ruky…

Pravá moravská krupicová chalva je na světě! Chalvu po úplném vychladnutí uchovávejte v chladu. Vydrží klidně 3-4 dny a tehdy také chutná nejlépe! Před podáváním ji pak trochu přihřejte v mikrovlnce, to se plně rozvine její vůně a chuť…

A nám, kolektivu redaktorů ŘNB, nezbývá nic jiného, než popřát Dobrou chuť všem milovníkům řeckých delikates při ochutnávání χαλβάς σιμιγδαλένιος u šálku řecké kávy.

Καλή όρεξη

Náš tip: Vyzkoušejte i pomerančovou variantu Halvy! Tu nejlépe ochutíte tak, že vymačkáte 3 – 4 pomeranče a takto získaný přírodní džus (bez jadérek) použijete místo poměrné části vody. Takže tři sklenky vody a jednu pomerančové šťávy. Citronovou šťávu v tomto případě už nedávejte, chutě by se navzájem tloukly. Před vymačkáním pomerančů nastrouhejte jejich kůru a přiměřené množství přidejte do chalvy místo kůry citronové.

Karta receptu

Chalva

ŘECKÁ CHALVA – HALVA ZE SEMOLINOVÉ KRUPICE

Laďa TYDRA
Řecká chalva – Χαλβάς Σιμιγδαλένιος – nebo také Halva, je pochoutka ze semolinové krupice a ořechů. Ochucená rozinkami, skořicí, vanilkou a kůrou citrusových plodů. Na rozdíl od chalvy sezamové se v Řecku připravuje ze semolinové krupice. My dnes chalvu připravíme z naší dětské krupičky  a hrubé krupice – kdo má možnost, použije klasickou řeckou simigdáli.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Druh jídla Desert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 250 kcal

Potřebná výbava

  • hrnec na vaření krupice
  • forma na vytvarování Chalvy

Postup
 

3/4 sklenky slunečnicového oleje

1 sklenka dětské krupičky

1 sklenka hrubé krupice

3 sklenice cukru (část můžeme zaměnit vanilkovým cukrem…)

4 sklenice vody

citrónová šťáva z 1/2 citrónu

nastrouhaná citrónová kůra

mletá skořice – 1 čajová lžička

na jemno podrcený hřebíček – 1/4 čajové lžičky

vanilková esence

rozinky – 1 hrst

na hrubo nasekané vlašské ořechy – 2 hrsti

olivový olej na vymazání formy

    Notes

    V přiměřeně velkém kastrolu rozehřejeme olej a vsypeme dětskou i hrubou krupici. Ty za stálého míchání opražíme na mírném ohni. Krupice musí mírně zezlátnout a zavonět, nesmí ale zhnědnout. Připravíme si vlastně krupicovou jíšku.
    Dále postupujeme dle postupu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 250kcal
    Klíčová slova Řecká chalva
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 1 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x